ősz és tél

Őszi, téli zöldségdobozok 
Az elhúzódó meleg idő lehetővé tette hogy sokáig legyen paradicsomunk. Ez azért nagy szó, mert ha az ember szezonálisan étkezik, akkor van hogy hónapokat... fél évet is kell várnia mire újra megízlelhet egy egy zöldséget! (ez a nehézsége és a szépsége is egyben a dolognak :)
 Volt októberben olyan dobozunk amelyben már lilakáposzta, a másodvetésű zöldbabunk és még néhány nyárra emlékeztető paradicsom is került. A hűvös reggelek és a rövidebb nappalok már megkoptatják ilyenkor a nyári zöldségek ízét, de azért szép volt ez a hosszú búcsúzás :)
 
 Sokan nem gondolnák de ez az időszak az egyik leggazdagabb, legszínesebb! Ilyenkor már van sok sok gumós zöldségünk (burgonyák, paszternák, csicsóka, batáta, cékla, sárgarépa) és tökfélénk (Isten gyalulta tök, sütőtökök)  a tárolóban, de a hőségben nélkülözött könnyű, zsenge hűvös kedvelő saláták (tölgylevelű salik, édeskömény, kapor) is újra szedhetőek. Idén nagyon jól sikerültek a káposztafélék (fejes, lilakáposzta, tarlórépa, feketeretek, pak choi, rukkola, keleti zöldek bimbóskel,leveles kel) vééégre :) ez a biotermesztésben egy eléggé nehezen megvédhető család, ugyanis a káposztabolha, káposztalégy,káposzta-bagolylepke előszeretettel dézsmálják.
 
 

Delicata squash a sütőtök ízű nyári tök 
Delicata Squash
 kép forrása http://www.rareseeds.com/delicata/
A Bakers creek seed company-tól vettük ennek a töknek a magját és nagyon megszerettük! jövőre már szeretnénk nagyobb mennyiségben is termeszteni a közösség számára. Addig is egy pár ínycsiklandó kép :)
Pritamin paprika, Hokkaido tök, Delicata tök, olaj, kakukkfű, só , bors...mmmmmennyei kombináció!
 Márton napi ünnepség
Márton napi ünnepséget szervezett a Zöldség közösségünk, a tagok és a Waldorf iskola dolgozói számára. Az asztal megtelt őszi finomságokkal, süteményekkel(receptekkel), sütőtökkel. Egyik tagunk az AMAP rendszerről tartott előadást, egy másik pedig a betakarítási ünnepről vetített fotókat.












Megjegyzések