Vigyázat ehető! - országos közösségi filmhét a mezőgazdasági sokféleségről–





Vigyázat ehető!
 - országos közösségi filmhét a mezőgazdasági sokféleségről–


Érdekel a kertészkedés, a piac, a földművelés, az új ízek, és a tájfajták? Tudni akarod, mi minden kerülhet a paprikán, és az ízetlen paradicsomon túl a földekre és onnan a fazékba? Akkor most filmvetítést szervezhetsz a lakóhelyeden, vagy a barátaidnak! A jelentkezők itthon nem elérhető vagy csak nehezen hozzáférhető filmekből választhatnak.


2012. december 1-9 között országos kisközösségi filmhetet rendez a Védegylet a mezőgazdasági sokféleségről, amelybe bármely közösség vagy magánszemély beszállhat szervezőként. A résztvevő közösségek ingyen és bérmentve hozzájuthatnak egy DVD-kollekcióhoz, telis teli a legkülönbözőbb kis- és nagyfilmekkel, melyek a legkülönfélébb kérdéssekkel foglalkoznak. Küldünk plakátot, meghívót, mindent. Neked csak annyit kell tenned, hogy kiválasztod a számodra érdekes filmeket, összehívod az érdeklődőket és megnyomod a Lejátszás gombot!

Témák többek közt:
 
·Milyen a menza és mit eszünk otthon? Változatos? Egészséges? Ízletes?
·Miért népszerűek a közösségi kertek, hogyan működik a „doboz-rendszer”?
·Honnan szerezzük be az ebédhez a hozzávalókat? Mire figyeljünk vásárláskor?
·Mik azok a tájfajták? Mi történik egy magcsereberén? Miért divatosak újra a piacok? Megbízhatunk a termelőkben? Tudjuk, hogy mit, hol és hogyan termesztenek?
·A permakultúra és társai. Környezetkímélő termesztési praktikák. Mit vessünk a kertünkbe, és mit áruljunk a piacon? Mit keresnek a vásárlók?
· Milyen hatással van a változó, szélsőséges időjárás a mezőgazdaságunkra? Mit termesszünk a jövőben és hogyan?

Ezekre és sok minden másra kaphatsz választ a nemzetközi filmválogatásunkból.

A filmvetítést egybekötheted egy beszélgetéssel, amelyből kiderül, hogy a saját közösséged mit és hogyan szeretne enni, milyen lehetőségek vannak erre már a településeteken és miként lehetne továbblépni.

A program jó alkalom lehet arra, hogy megtervezzétek a jövő évi kertet vagy éppen kigondoljátok, hogy miként lehetne felvenni a kapcsolatot a helyi termelőkkel vagy akár az önkormányzattal, és mit lehet kezdeni az iskolai menzával.

Kóstoló, lekvár-, befőtt- és receptcsere, vagy közös főzés is jöhet.

Már résztvevő közösségek:
Első Kispesti Kert, Budapest
Grund Közösségi Kert, Budapest
Agrikulti – Szimpla Piac, Budapest
Szatyor, Budapest
Átalakuló Wekerle, Budapest
Ökoforrás Alapítvány, Budakeszi
Vackörte Egyesület, Szeged
MÁK és Zöld Ernyő, Kecskemét
Szövetség az Élő Tiszáért, Nagykörű
Egri Öko-filmklubb, Eger
Ormánság Alapítvány, Markóc és Drávafok
Visnyeszéplaki Faluvédő Egyesület, Visnyeszéplak

Csatlakozz Te is!

Ha részt vennél a filmhéten, jelentkezz be a vigyazateheto@vedegylet.hu címen.
Írd meg, hogy hol, mikor és kiknek rendeznél egy vetítést.
Cserében mi küldünk egy filmhét csomagot, mely a következőket tartalmazza.
·DVD gyűjtemény az összes filmmel.
·Kitölthető plakátok, email-meghívók, és bannerek.
·Vetítésszervezési útmutató
·Ajándék csomag:
oA kerttől a konyháig: A tudatos szakács könyve
oHelyi közösségek a mezőgazdasági sokféleségért (kiadvány)
oHelyi, minőségi termékek a közétkeztetésben (közbeszerzési kisokos önkormányzatoknak és gazdálkodóknak)
oTavaszi vetőmagcsomag a Rédei Kertimagtól és tájfajta vetőmagok a nagyszékelyi KÖRTE csoporttól

Jelentkezési határidő: 2012. november 25.

További információ:
www. vedegylet.hu/vigyazateheto, www. facebook.com/vigyazateheto

FILMEK

Hozzávalók (Ingredients)
Miközben az amerikai élelmiszerpiac a válsággal küzd, a színész, táncos és énekes Bebe Neuwirth által narrált dokumentumfilm végig visz minket Amerikán, és megismertet minket egy olyan helyi élelmiszer mozgalommal, amelyben a közösség, az élelmiszerbiztonság, a környezet és a fenséges ízek magától értetődő közhelynek számítanak.  Inspiráló történetek séfekről, gazdákról és lelkes fogyasztókról , akik a helyi élelmiszer-rendszer átalakításához fogtak. Terítéken a termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdaság és uttörő éttermek.
Színes, feliratos, amerikai dokumentumfilm, 67 perc, 2010 
Rendezte: Robert Bates
--------------------------
A jövő farmja (Rebecca’s Wild Farm)
A BBC filmje azt a kérdést járja körül, hogy milyen hatással van a klímaváltozás és az energiaválság a mezőgazdaságra. Tim és Rebecca úgy döntöttek, hogy abbahagyják a természetfilmek forgatását, és helyette átveszik Rebeccáék családi farmjának a kezelését. Előtte még elkészítették az utolsó filmjüket a közelgő energiaválság hatásáról a mezőgazdaságra, és néhány lehetséges válaszról. A brit környezet helyi problémái nekünk sem idegenek, és a megoldásokat sem árt végig gondolni.
Színes, feliratos, angol dokumentumfilm, 49 perc, BBC 2009
Készítette: Tim Green és Rebecca Hosking
--------------------------

Vigyázat, ehető! - a francia bioforradalom (Nos enfants nous accuseront)


A Cévennes hegység lábánál található kis falu polgármestere úgy döntött, hogy kezébe veszi a dolgokat és az iskolai étkezdét biokantinná alakítja. Az itt lakók másokhoz hasonlóan aggodalommal szemlélik a környezetszennyeződés és az élelmiszeripar káros hatásait. Egy olyan harc veszi most kezdetét, amely szeretné megállítani a szinte már visszafordíthatatlanná váló folyamatot. Hogy a gyerekeink ne vádolhassanak tétlenséggel bennünket.
Színes, feliratos, francia dokumentumfilm, 112 perc, 2008 
Rendezte: Jean-Paul Jaud
 --------------------------
1. számú mítosz: Ipari mezőgazdaság nélkül éhezni fog a világ

Ha legközelebb egy fagyasztott pizzát vagy mérgező permetezőszert gyártó cég meg akar győzni arról, hogy nincs más út csak az ipari mezőgazdaság, hogy a világ növekvő népességét jól lakassuk, szóljatok nekik, hogy sántít a történet. Bizonyítani tudjuk: ha fenntartható módon termelünk, mindenkinek jut egészséges élelmiszer – és mi mind tehetünk ezért.
Színes, feliratos, amerikai ismeretterjesztő animáció, 6.30 perc, 2012
Készítette:  FoodMyth Busters
--------------------------

Mezőgazdasági sokféleség

Erősödő kétségek (Growing Doubt)

A dokumentumfilmjében a Greenpeace arról tudósít, hogy a gyomirtószer-ellenálló génmódosított növények termesztése Argentínában és az Egyesült Államokban miként hatott a gazdaságra, a környezetre és a helyi közösségekre. A  filmben megszólaló amerikai gazdák elmondják, hogy a herbicid-toleráns génmódosított növények túlzott használata az Egyesült Államokban a glüfozát-rezisztens gyomok gyors elterjedéséhez vezetett. Ez nemcsak a termelési költségek emelkedését eredményezte, hanem a terményveszteség elkerülése végett, növekvő mennyiségű és egyre mérgezőbb herbicidek felhasználásához vezetett.

Európában 26 genetikailag módosított növény vár jóváhagyásra. Ebből 19 gyomirtószer-ellenállásra kifejlesztett genetikailag módosított fajta.

Az argentínai és az amerikai tapasztalatok alapján a filmmel a Greenpeace arra hívja fel a figyelmet, hogy 2025-re Európára is hasonló sors vár, amennyiben itt is engedélyezésre kerül
a gyomirtószer-ellenálló génmódosított kukorica, szója és cukorrépa termesztése.

A Greenpeace színes, feliratos rövid dokumentumfilmje, 18.03 perc, 2012

--------------------------
Tájfajták bevetésre várva
Hogyan uralták le a vetőmagcégek a piacot szerte a világon és részben már Magyarországon is? Mit kell tudni a tájfajtákról? Miért nem lehet kapni már fehér dinnyét és egyre ritkább a jonatán alma? A Védegylet és a Zöld Pók filmje a vetőmag-bizniszről és a mezőgazdasági sokféleségről.
Színes, magyar kisdokumentumfilm, 15.45 perc, 2011 
Készítette: Bihari László
 --------------------------
Ellenálló vetőmagok (Semi Resistenti)
A vetőmag az élelemhez való jog és az élelmiszer-önrendelkezés egyik alapja.  Éppen ezért világszerte egyre több gazdálkodó tartja fontosnak, hogy az ipari vetőmagokról átálljon a helyi természeti adottságokhoz alkalmazkodó és a környezetkímélő gazdálkodási módszereknek megfelelő vetőmagokra.  Nemzetközi körkép innovatív gazdálkodói kezdeményezésekről a mezőgazdasági sokféleségért: kísérleti iskolák, ahol a gazdálkodók oktatnak, paraszti vetőmag-nemesítés és közösségi vetőmag-házak. Tapasztalatok Olaszországból, Magyarországról, Franciaországból és Tunéziából.
Színes, feliratos olasz dokumentumfilm, 28.31 perc, 2011
Készítette: Danilo Licciardello és Simone  Ciani a Centro Internazionale Crocevia megbízásából
--------------------------

Szegedi magbörze
Videó a Védegylet szegedi tájfajtás konferenciája keretében szervezett nagy sikerű mag-csereberéjéről, ami a Mars téri piacon zajlott. 
Színes, magyar kisdokumentumfilm, 7 perc, 2011 
Készítette: Kincses Bálint
--------------------------
Közösségi kertek

Virul a gerillakertészet a nyolcban – a Grund-kert
A környéken lakók és dolgozók művelik saját kertrészüket a foghíjtelken kialakított Grundkertben. Ruccola, zöldbab, paradicsom és napraforgó a panelházak tövében.
Az Index kisdokumentumfilmje, 6 perc, 2012
Készítette: Horváth Balázs
--------------------------
Betakarítás Kispest első közösségi kertjében
26 család több száz kiló zöldséget termel vegyszer nélkül Kispesten. És még 100 várnak arra, hogy egy hasonló területen maguk is kertészkedjenek.
A Centrum TV beszámolója, 4. 45 perc, 2012
--------------------------
Közösségi kertek Budapest szívében
A KÉK -- Kortárs Építészeti Központ 2010 óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő közösségi és az egyre népszerűbb városi kertészkedés magyarországi meghonosításával.  A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.  A KÉK célja, hogy mintakertek kialakításával, és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés elterjedését és önszerveződő mozgalommá fejlődését.
A KÉK  kisfilmjei:
KÉK - Leonardo Kert:  2.25 perc, 2012
Lecsós és Mobil Kert:  4.07 perc, 2012
--------------------------
Prinzessinengarten 
Városi kertészet: Eltöltöttünk egy napot egy Berlin szívében található farmon, hogy megnézzük, hogy terjed a városi kertészkedés Németországban

Rendezte és fényképezte: Christian Fussenegger a Monocle részére

Színes, feliratos, angol dokumentumfilm, 4.35  perc, 2010 
--------------------------
Közétkeztetés

Spórfalva - Helyben termett, helyben marad
Panyola – ezt a kis falut negyven évvel ezelőtt elvitte a tiszai árvíz. A helyiek azóta újjáépítették a települést, sőt mára megtanultak spórolni. Most megismerheted, hogyan lehet még olcsóbb egy falu. Első számú tipp: Helyben megtermelt káposztából, karalábéból és krumpliból készült ebéd a helyi óvoda menzáján.
TV2, Napló, 8.50 perc, 2011
--------------------------
Csokoládé vagy alma, csipsz vagy paradicsom?
Jut-e a gyerekek asztalára elegendő zöldség és gyümölcs. Hiába a sokat hangoztatott egészséges táplálkozás, ha az óvodák, iskolák menzáin ezzel mit sem tőrödnek. Az adatok szerint zöldséget, gyümölcsöt naponta csak a hazai óvodák és iskolák mindegy 50 %-ában kapnak a gyerekek. Mintaprogram Budapesten, a XV. kerületben, amely nemcsak a közétkeztetést reformálja meg, hanem a környezet- és egészségtudatos táplákozást is népszerűsíti a gyerekek körében.
Echo TV, A vidék élni akar, 23.06 perc, 2012
--------------------------
Teri néni is megette, te sem fogsz belehalni
Egy hétig együtt ettük a menzakaját az alsósokkal. Az Index iskolai étkeztetésről szóló sorozata öt részben (külön is vetíthető, kb. 5 X 9 perc).
Index, 45.59 perc, 2009
--------------------------
Jamie menzája  - második menet (Jamie’s Return to School Dinners)
Egy évvel azután, hogy Jamie Oliver elnyerte Tony Blair támogatását és 280 millió fontot kapott menza-reformjának megvalósítására, az ötletgazda útra kel. Ellenőrizni akarja, hogy kellő eréllyel hajtották-e végre az általa javasolt változtatásokat. Ám azt tapasztalja: nincs minden rendben. Sok helyen nem megfelelően használják fel a pénzt, s kiderül, hogy egy megyében 280 általános iskolában nem működik konyha, s a gyerekek nem jutnak minden nap meleg ételhez. Ezért Jamie javaslatokat tesz a probléma megoldására, és szokásos vehemenciájával veti magát a munkába.
Színes, feliratos angol ismeretterjesztő film, 62 perc, 2006
 -------------------------- 
Piac
Termelői Piac a Szimpla Kertben
Falu a nagyvárosban, őstermelők a belvárosban. Tönköly pogácsa, gyermekláncfű szörp, ez már a jövő a jelenben.
Színes, magyar kisdokumentumfilm, 4.18 perc, 2012

Készítette: Magyar Nemzeti Vidékhálózat 

--------------------------
 A legkisebb piac is számít
Európában illegális piacok nyílnak, mert a jó minõségû, termelõi élelmiszer nem kapható az áruházakban. A kistermelõk a hipermarketekbe nem tudnak bejutni az árujukkal, így ha nem akarnak tönkremenni, más megoldást kell találniuk. Videó a Káptalantóti és a Hunyadi téri (Budapest) piacról, és arról, hogy mi hajtja a piacokért küzdõ aktivistákat és gazdákat.
Színes, magyar kisdokumentumfilm, 14.15 perc, 2011
Készítette: Védegylet és Zöld Pók
-------------------------- 
Közösség által támogatott mezőgazdaság és bevásárló közösségek 

Ajándék gazdaság a Háromkaptár Biokertben és másutt

A jövő már a spájzban van: sorra alakulnak Európában, így itthon is közösség által fenntartott gazdaságok. A filmben bemutatott hazai  és európai példák azt mutatják, hogy itt nemcsak az mezőgazdaság új verziójáról van szó, hanem ezekben a közösségekben a munka, a kereskedelem, az egymáshoz való viszonyunk, sőt, a közösségről alkotott fogalmaink új formáit is keresik. És meg is találják.

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 15 perc, 2012

Készítette: Zöld Pók

--------------------------

És a te szatyrodban mi van?

Betekintés a budapesti Szatyor bevásárló közösség mindennapjaiba: látogatás a Szatyor termelőihez  és dobozátvétel, pillanatképek az új boltról és a közösségi térről, önkéntesek, munkatársak és vásárlók gondolatai egy csokorban.

Színes, magyar kisdokumentumfilm, 6 perc, 2012

Készítette: Szatyor Egyesület




Megjegyzések