A közösség által támogatott mezőgazdaság testközelből - BUDAPESTEN


Együtt a termelővel:
A közösség által támogatott mezőgazdaság testközelből



kép forrása: http://davidkowalczyk.eelv.fr/amap/

2012. február 2. (csütörtök), 16.00-19.00
Francia Intézet (1011. Budapest Fő u. 17.), Amfiteátrum, 1. emelet

Napjainkban egyre többen vallják, hogy az egészséges és jó minőségű élelmiszert nem a boltok polcain kell keresni. Kis közösségek szövetkeznek helyi gazdákkal, hogy a biztos forrásból származó élelmiszerért cserébe megélhetést biztosítsanak az értük dolgozó termelőknek. Európában egyre több országban terjed megállíthatatlanul a közösség által támogatott mezőgazdálkodás.

Februárban a Tudatos Vásárlók Egyesülete olyan termelőket és fogyasztókat lát vendégül Franciaországból, Angliából és Németországból, akik szívesen megosztják velünk  tapasztalataikat.

A beszélgetésen választ keresünk arra, hogy mi a titka a közösségi kezdeményezések sikerének, hogyan működnek ezek különböző országokban, és van-e esély arra, hogy a termelőket és fogyasztókat összekapcsoló érdekszövetségek nálunk is elterjednek.

Vendégeink lesznek:

-          Benoit Hertz és Isabelle Doumenc, a francia AMAP (Szövetség a Kistermelői Mezőgazdaság Fenntartásáért) mozgalom képviselői.

Hertzék a Cidamos gazdaság termelői, a Doumenc házaspár pedig másik bő száz család mellett gazdaságuk állandó vásárlói.

-          Jade Bashford, valamint Ann és Norman Stainer, az angol Soil Association közösség által támogatott mezőgazdaság programjához csatlakozó gazdaságok képviselői.

Jade a mintegy 200 fogyasztó közösségi tulajdonában lévő Stroud gazdaságból (Gloucestershire) érkezik, a Stainer házaspár a gyümölcstermesztéssel foglalkozó Dragon Orchard (Ledbury) termelői.


-          Jan Hendrik Cropp és Fabian Kern, a közösség által támogatott mezőgazdálkodás elkötelezett képviselői Németországból.  

Jan Hendrik Cropp gazdálkodó, erős ideológiai meggyőződéséből kiindulva nagyjából 60 családnak termel zöldséget a németországi Witzenhausen környékén. Fabian Kern a 250 fogyasztóval működő freiburgi GartenCoop alapító tagja, aktivista.

Az eseményen tolmácsolást biztosítunk.

A kezdeményezések bemutatkozása után, 18.00-19.00 óra között lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre is.

Az eseményt a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Francia Intézet szervezi.
Információ: Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete, (0630) 852-5214, zsofi@tve.hu




Megjegyzések