Földtől a tányérig II. - A zöldségközösség

  Hogyan is alakult meg az Évkerék zöldségközösség?...Míg tavasszal a magok csírázásnak indultak a földben, azalatt mi szerveztünk Szegeden egy beszélgetést a Tudatos Vásásrlók Egyesületének segítségével , és az itt bemutatott francia közösségi zöldségdoboz rendszer  (lásd AMAP fül) alapján pedig meghirdettük az Évkerék Ökotanya zöldségdoboz kezdeményezését! Ezután kezdtek jentkezni családok a nagy 4 személyes dobozokra , párok és egyedülállók pedig a kis 2 személyes dobozokra. Volt aki az egészséges táplálkozás vagy a különleges zöldségek miatt vált megrendelővé, néhány vásárlót (külön örömünkre) pedig az motivált, hogy támogathat minket és a kezdeményezésünket. A francia rendszer példájára már két Termelő-Fogyasztó együttműködési megállapodást is kötöttünk és a jövő évtől szeretnénk más családokkal is ilyen szoros együttműködést kialakítani :) Annak érdekében pedig, hogy igazi közösséggé kovácsolódjunk, az ősszel egy  kerti piknikkel megfűszerezett betakarítási ünnepet szervezünk a Tanyára, ahol a "Földtől a tányérig" érzésbe és a közös munka erejébe is belekóstolhatnak a közösség tagjai! 
 Velük indult a mi kis Zöldségközösségünk!
A zöldségközösség dobozátvétele azóta a legkedvesebb napunk minden héten. Délelőtt betakarítás, délután pedig a dobozok átadása, találkozás a vásárlókkal, és jó beszélgetések ahol szó esik kertről, terményrőljószágról,konyháról, befőzésről, környezetvédelemről, önellátásról, tanyai létről :)

 Betakarítás, méricskélés, doboz összeállítás, CSAK FRISSEN!

Asztal az átvételkor rajta:
Szerződés a Termelői - fogyasztói együttműködésről és leírás az AMAP-ok működéséről.

Recept cserék a zöldségek felett!


"Szó esik  kertről, terményről... ilyesmiről"
A fólia alatt már egész korán termett káposztánk,zöldbabunk,burgonyánk. A szervestrágyázást minden szépen meghálálta, fitoftóra és burgonyabogár ellen pedig egyáltalán nem is kellett védekeznünk a tavaszal!

A képen látható Red scarlet fajta mellett vetettünk még az Aladin, Sarpo Mira, Somogyi kifli, Tolnai lila, Pannónia fajtákból is, de nem csak a krumpli esetében törekedtünk a sokféleségre.

 

Tájfajtákkal és itthon nem túl elterjedt zöldségfélékkel is próbálkoztunk (mángold, állandóspenót, sárga cukkíni, okra)! Kíváncsiak vagyunk a fajták közti különbségekre, ezért burgonyánál az ősszel tervezünk egy íz és felhasználhatóság szerinti összehasonlítást...nem mindegy hogy főzni vagy sütnivaló földialmáról van é szó! Majd kiderül a Pityóka Party-n  :)
 
Nagy sikere volt a levél zöldségeknek a tavasszal, így őszre is tervezünk 5-6 féle különleges salátát, mángoldot, rukkolát, állandóspenótot, és néhány áttelelő, hó alól is szüretelhető zöldet!

 Napsugárcukkínik delelőn:)
Cukorborsoooooooooooooooó


"Szó esik jószágról, kotlósról, tojásról... ilyesmiről"

Régi magyar tyúkfajtákat tartunk, melyek a Gödöllői KÁTKI génmegőrző központjából származnak. Szeretnénk ha a jövőben már a saját  kotlósaink biztosítanák a következő generációkat! 

Kendermagos, kopasznyakú, fogolyszínű, sárga, gyöngyös...Egyéniségek...

... akárcsak a tojásaik...



Folytatás a tányérral!!!!!!




















Megjegyzések