Földtől a tányérig I.- A kert születése


Íme a föld megérkezésünkkor, melyen elhatároztunk hogy egy diverz kis biokertet hozunk létre. Könnyű, humuszos homok talaj, melyen krumplit és kukoricát termesztettek...sokáig. Hát igen, a kukorica tarló látványa nem túl bíztató még a laikus szemnek sem... hogyan is kedjünk hozzá?
Egy évet először is pihentettük a talajt (persze nem hagytuk, hogy a kelő gyomok magot hozzanak).

Mivel kb.10 éve nem kapott a terület szerves trágyát így első lépésként egy legeltetett szarvasmarha gulya karámtrágyájával próbáltuk helyre billenteni az eddigi egyoldalú talajhasználatot.

A leendő kert helyén (kb 3000 m2) a szántás elmunkálását már mi magunk végeztük gereblyével és egy kis rotakapa segítségével. (A fennmaradó többi területen lucernát telepítettünk, hogy gazdagodjon a talaj).
Ezek után kimértük az ágyások helyét. A tél gondos tervezéssel telt így mire a talajmunkákhoz értünk, már pontosan tudtuk, milyen növényből hány tő, m2, vetőmagból hány gramm kell, ki kinek a szomszédságában fogja jól érezni magát és a vetésforgóban hogyan fogják  követni egymást az elkövetkező pár évben.


Az ágyások, a járóösvények és utak úgy lettek kialakítva, hogy a későbbi kerti munkák, és a betakarítás során is kényelmesen lehessen majd a talicskával és a ládákkal mozogni. Arra azért vigyázni kell, hogy minden egyes bevetetlen felület rendbentartása külön munkát és figyelmet igényel!(gondolik itt pl: a 2 fólia közti területre)
A puha ágyások már csak a magokra vártak :)
A vetéshez kézzel kezdtünk neki, majd a szomszéd gazdától kölcsön kapott kis vetőgépecskével folytattuk. Sajnos sokszor eltömődött és néhány esetben (pl: kukorica) nem vetett elég mélyre. Ennek a következménye az lett, hogy egy fácán kakas a frissen vetett kukoricásba hozta a tyúkjait randevúra és kicsipegettek jópár sort. Mikor végre a túlélő tengerik kinőtték magukat a fácánveszélyből egy nagy szélvihar döntögette ki a vörös lófogúink 30%-át. Szóval sok múlik a vetésen!
Mielőtt a fóliákat felállítottuk volna, már hoztunk pár saláta palántát egy másik Gödöllői ökogazdaságból. Az indulásnál (és később is:)  nagy segítség lehet egy másik gazdasággal való együttműködés, akár a tapasztalat, akár a vetőmag csere révén.  Nem sokkal később mi is nekiveselkedtünk a palántanevelésnek! Komposzt és homok keverékébe vetettünk, nagy rendszerességgel locsoltunk, csuktuk nyitottuk reggel este a fóliát. Mondhatom nagyon sok energia, mégsem keltek olyan szépen az első növnyeink. Ezt még tanulnunk kell a Gödöllői biogazdaságtól :)

Azért volt mit kiültetnünk az első fagymentes hetekben, és legalább 5 féle salátával indult a szezonunk.



...végül is  egy év talaj pihentetés, egy kis szerves trágya, 59 fajta növény magja és a közös munka eredménye, hogy a kietlen kukorica tarló helyén ma egy színes kis  biokert áll :)



Folytatás a betakarítással!!!!


Megjegyzések